Părintele Iustin – condamnat pe viaţă?

priustinDupă ce a ispăşit 12 ani de chinuri în puşcăriile comuniste, Părintele Iustin a fost întrebat în faţa celorlalţi deţinuţi: „Spune, banditule, te-ai schimbat?” La care Părintele a răspuns: „Dar ce, eu am venit aici ca să mă schimb?” „Tu nu înţelegi, banditule, că noi te-am ascuns aici de furia poporului? Toţi te urăsc! Dacă te lăsam în libertate te sfîrtecau oamenii în bucăţi!” „Da? – a replicat Părintele – Duceţi-mă aşa tuns cum sînt şi lăsaţi-mă în gară la Tîrgu Neamţ, iar eu voi spune numai atît: Eu sînt Iustin! Şi să vedem ce-o să facă lumea”. Pentru aceste cuvinte Părintele a mai făcut încă patru ani de detenţie, fără nici o judecată, fiind în fiecare zi ameninţat cu moarte, ca unul care nu figurează nicăieri.

Prin lucrarea lui Dumnezeu, foştii deţinuţi politici au fost eliberaţi. Părintele Iustin, fiind călugăr, s-a dus la mănăstirea de metanie. Dar aici i s-a spus că nu poate fi primit. Atunci Părintele şi-a luat traista şi s-a dus pe un deal împădurit din ţinuturilea Neamţului. Şi într-adevăr, a fost destul să zică: „Eu sînt Iustin”, că toată lumea s-a strîns în jurul lui ca în jurul unui proroc. Să judece alţii dacă este sau nu minune ca un om ieşit din puşcărie, fără nici o leţcaie şi pe deasupra persecutat de mai marii bisericii, să ridice o mănăstire atît de mare şi frumoasă cum e cea de la Petru Vodă, care mai are şi un spital dotat cu tehnologie pe care puţine dintre spitalele din România o au.

Duhovnicii eliberaţi din închisorile comuniste au avut parte şi după eliberare de un regim special care seamănă mai mult a arest la domiciliu decît a libertate. Nici unul dintre ei nu a avut dreptul şi posibilitatea să se întoarcă în mănăstire, ci fiecare a fost fie trimis prin sate, fie duhovnici la maici, fie în străinătate. Securitatea a vegheat cu străşnicie ca aceşti oameni drepţi şi neînfricaţi să nu-şi facă adepţi, să nu reaprindă flacăra mărturisirii şi a jertfelniciei în generaţiile tinere, dar mai ales în rîndul monahilor, care şi pînă azi sînt consideraţi reacţionari sau potenţiali reacţionari.

Despre toate acestea am aflat din vorbirea nemijlocită cu aceşti duhovnici de care lumea nu este vrednică. Iar dacă smerenia lor îi opreşte să se apere de atacurile mincinoase ale celor care îi învinuiesc de „extremism” şi „neascultare”, mie mi s-a părut potrivit să dezmint toate aceste neadevăruri, pentru folosul obştesc al credincioşilor.

Nu am văzut niciodată oameni mai chibzuiţi şi mai preocupaţi de integritatea şi pacea Bisericii, decît cei care au trecut prin calvarul închisorilor comuniste. Nimeni nu poate spune că iubeşte Biserica, dacă nu-i iubeşte pe ei. Către unii ca aceştia a spus Hristos: „Cei ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cei ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine” (Luca 10, 16).

72 Responses to Părintele Iustin – condamnat pe viaţă?

  1. ce gandea oare tatucul ilici cand auzea despre aceste orori? presupun ca se bucura, el fiind liber cugetator si punand mai mult pret pe socialismul cu fatza bovina…de ce nu stim nimic despre activitatea lui din anii 50-60?

  2. alina.c spune:

    nu putem judeca unele persoane dupa legea lui bartolomeu.daca tot sa inventat democratia haideti sa o respectam din toate punctele de vedere si sa-i ajutam si pe alti sa o inteleaga

  3. Dedicat lui Mihnea Georgescu, un text din karl marx, iubitul sau ideologic:

    ,,Dupa cum armata iezuitilor ucide orice gand de libertate, tot astfel
    evreii care fura bogatiile lumii inabusa dorinta de eliberare a celor
    exploatati, profitand de pe urma razboaielor provocate de capitalisti.
    Nu e de mirare ca acum 1856 de ani, Iisus i-a izgonit pe camatari din
    Templul de la Ierusalim.
    Ei erau aidoma camatarilor de astazi care se ascund in spatele
    tiranilor si al tiraniilor. Majoritatea lor e formata din evrei.
    Faptul ca evreii au devenit atat de puternici incat au ajuns sa puna
    in primejdie viata lumii, ne determina sa le dezvaluim organizatia si
    adevaratul lor scop, astfel incat duhoarea pe care o emana acestia sa
    incite la lupta impotriva lor muncitorii din intreaga lume care sa
    extirpe o astfel de gangrena.”

  4. Vasilica spune:

    Aveti dreptate parinte in tot ceea ce ati scris mai sus,dar cine mai iubeste dreptatea si adevarul in lumea de azi?Acesti mari duhovnici si cei care au suferit in temnitele comuniste sunt supravegheati si astazi.Cu Aiudul nu se face nimic pentru ca cei care au fost ucisi acolo sunt considerati extremisti,legionari etc.Pacat ca nu avem puterea de a fi crestini adevarati care sa dam marturia cea dreapta si sa cinstim cum se cuvine pe marii duhovnici care au suferit in temnitele comuniste pentru credinta in Hristos si pentru neam .

  5. […] fostii detinuti politic, colegi cu cei din ceata mucenicilor, ce vor sa-si aduca prinosul de pretuire si de pomenire a celor cazuti in Calvarul Aiudului, ce nu […]

  6. Momarlanu spune:

    Slava lui Dumnezeu! ca a ridicat din randul acestui neam oameni ca parintele Iustin si ca altii in generatia lui. Nu stiu daca acest neam romanesc ii merita, dar Dumnezeu in dragostea Lui „boiereasca” (dupa cum ii placea lui N. Steinhard sa spuna) ni I-a dat si I-a pazit sa ne fie drept pilda. Sa ne rugam pentru ei, pentru toata Biserica si pentru fratii nostrii din Basarabia, care nu traiesc vremuri usoare.

  7. sorin spune:

    Parinte de doi ani deja asistam la un ax romanesc care si-a desfacut mainile. Acest parinte viguros strapunge fara sa taie inimile vanzatoare si cele tematoare si ne ridica din adancuri.
    Dar cat poate un singur suflet sa duca?
    E timpul unui stop si ascultatori sa mergem inspre radacina. Noi neam crestin si scut al Europei trebuie sa aratam demnitate si dreptate.
    Supravetuim in urma rugatorilor si a monahilor si a familiilor cucernice, merita sa fim balnzi si sa-i iubim cum si pe vrajmasi trebuie sa-i iubim pentru a invinge fiara.
    Stop inseamna ca nu mai e timp pentru ambigu si desfrau in nume sfinte. E un rost prea clar in toate si pentru asta Slava Domnului nostru Iisus Hristos.
    Sfintenia ma lasa mut si simt cum se roaga, si daca am lacrimi sunt doar cutremurat de pacate.

  8. adorcrysti_o spune:

    Parintele iustin Parvu este un mare aparator al dreptei credinte crestin ortodoxe.
    Lupta cuiva ce il marturiseste pe Hrisots nu se termina decat in sanul Lui Dumnezeu,unde vrajmasul nu poate ajunge sau a ne atinge cu vreun oarecare rau.
    Prigonitori au fost dintotdeuna,de la caderea ingerului Satan in strafundurile iadului,aceasta lupta nu se va termina decat atunci cand binele va triumfa.Si cum bine spune parintele noastru Iustin Parvu:”Hristos nu va fi invins niciodata”
    Doamne ajuta!

  9. cristicristian spune:

    Parinte Savatie!
    Cu toata sinceritatea va marturisesc ca eu si alti crestini ortodocsi dornici de indreptare si mantuire avem o seama de intrebari in ceea ce priveste derularea unor evenimente in viata crestina romaneasca.
    Asistam cu stupoare la o lupta intre crestini, la o dezbinare de anvergura si precipitarea unor evenimente ciudate.
    Parca nimeni nu mai are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.
    Chiar si dvs va exprimati oarecum incalcit.
    S-a iscat in jurul constructiei de la Aiud o intreaga plasa de paianjen si nimeni parca nu mai poate fi capabil sa obtina un interviu oficial cu acuzatii din acest proiect.
    Oare nimeni nu-l poate contacta pe PS Andrei si sa afle concret ceea ce se petrece cu acel proiect?
    Oare nimeni nu-l poate contacta personal pe Puric si sa se vorbeasca concret cu el si sa-si exprime opinia.
    S-au erijat niste persoane in purtatori de cuvint si aflam totul prin prisma lor.
    Cand spun aceasta ma refer la familia Roncea.
    Eu citesc site-ul civic media si roncea de f multi ani.
    Din pacate nu sunt de acord cu modalitatea dansilor de a lucra si de a lupta. Limbajul si modul de atac este necrestinesc.
    Nu pot fi de acord cu aceste modalitati care cu sinceritate spun mi se par abjecte.
    Daca unele persoane au gresit si poate mai gresesc inca, datoria noastra este de ai indrepta, de ai ajuta sa revina la matca sau macar la ceea ce au marturisit candva ca vor sa devina.
    Sunt total impotriva atacului la persoana.
    Eu cred si nu sunt singurul, ca s-a creat deja o situatie ambigua, o stare de razbunare, o stare de dusmanie care aduce numai deservicii si celor implicati dar si celor care navigheza pe internet si-si incarca sufletul cu tot felul de judecati despre care nici macar nu stiu daca sunt reale 100%.
    Mi-as dori din tot sufletul sa nu cadeti si dvs in acasta capcana ptr ca va iubesc f mult. M-am folosit si ma folosesc in contiunare de tot ceea ce ati facut si faceti. Pe de alta parte sunt constient de omenitatea dvs cat si a celorlalti de langa mine si sunt pregatit sa accept si sa inteleg orice neputinta din partea aproapelui indiferent de pozitia duhovniceasca la care a ajuns.
    Port o dragoste nespusa si ptr parintele Iustin Parvu pe care-l vizitez in fiecare an.
    Dar in strafundul meu cred totusi ca unii oameni incerca intr-un fel sa-l arate infailibil in viata aceasta.
    Toti avem si vom avea neputinte si greseli pana la usa mormantului.
    Se duce un razboi surd in sanul ortodoxiei care macina sufletele slabe introducandu-le intr-un razboi care nu le apartine si caruia nu-i poate face fata decat numai din pozitia in genuchi la rugaciune.
    Fiecare poate sa-si aduca aportul la pacea lumii din postura in care se afla dar cei mai multi dintre noi nu putem face asta decat rugandu-ne deoarece nu ne gasim in pozitia propice de a face altceva.
    Mi-as dori o persoana ca dvs, care are discernamant si buna intentie, care nu doreste razboi ci pace intre crestini, sa realizeze interviuri cu parintele Iustin, cu parintele Arsenie Papacioc, cu PS Andrei, cu Puric, cu parintele Adrian, unde fiecare sa-si exprime sincer parerea si de ce s-a ajuns aici.
    Nu sunt un sustinator al lui Puric ci un simpatizant.
    Din pacate m-a durut atacul pornit impotriva lui cu duritate lasandu-se la o parte incercarea de castigare a lui pe calea cea buna.
    Cu ceva timp in urma predica la Petru Voda (lucru cu care in sinea mea nu eram de acord – dar vazand binecuvantarea parintelui m-am linistit(atunci) – era elogiat de toti cei de la Petru Voda.
    Cumva acest om a fost impins prea devreme in fata fara discernamant umplandu-i inima si sufletul de mandrie si de parerea de sine?
    Cineva mi-a replicat acum ceva vreme astfel:
    „ia-ti adio de la Puric marele marturisito crestin” – acum am iesit de la p Iustin si asa mi-a spus.
    Sincer m-a durut acest lucru.
    Vorbea despre un om ca despre un lucru.
    Eu acum il iubesc si mai mult ptr ca stiu ca este in ispita si cred ca toti ar trebui sa procedam asa.
    Asta nu presupune sa-l mangaiem pe crestet si sa-i spunem lucruri frumoase incalzindu-l in prostia care probabil o face.
    As vrea sa spun multe dar….
    Sper sa fiu inteles!
    Pacatosii au nevoie sa se simta iubiti si nu huliti de cei din jur!
    Perceptia mea este ca toti parca vor razboi si nimeni nu mai vrea pace si indreptare.
    Stiu ca tot ceea ce am spus poate fi rastalmacit, dar eu stiu ce am vrut sa spun si cum gandesc la bine, la indreptare si la gandul ca si eu pot gresi candva si mi-as dori ca cel de langa mine sa ma intampine cu intelegere si iubire ca sa-mi fie de folos.

    Blagosloviti si ma iertati!

    Cristian

  10. Geta spune:

    Ceea ce se petrece cu cei precum Parintele Iustin, nerecunoasterea sfinteniei lor de catre cei „mari”, este o dovada a duhului rau care bantuie lumea si mai ales pe conducatorii fara frica si dragoste fata de Dumnezeu. Asta este numai una din fatetele duhului celui rau. In perioada 1945-1989 si chiar 1990, actiona prin teroare fizica si psihica, acum a devenit mai subtil, loveste din toate pozitiile, cum spunea tovarasul Brucan, prin intermediul televiziunii, care perverteste, daca te lasi „condus” de televiziuni. Este asa cum spunea Sfantul Cosma Etolul, ca in fiecare casa diavolul isi va afla capatana sa, iar pe acoperis vor fi coarnele lui.
    Dumnezeu sa ne intareasca si sa ne apere!
    Doamne ajuta, Parinte Savatie!

  11. metanoia spune:

    Romanii ortodocsi trebuie sa ia atitudine si sa arate ca isi doresc sa construiasca biserici in cinstea celor care au aparat credinta ortodoxa. Trebuie sa invatam sa stim in ce credem, deoarece majoritatea crestinilor ortodocsi nu stiu in ce cred, nu Il simt pe Hristos Viu cu adevarat ci mai mult cred ca realitatea e viata de zi cu zi iar Hristos e la biserica duminica sau cand au un necaz.
    Moastele acestor sfinti ne apara, trebuie sa le recunoastem dreptul de a fi cinstiti.
    Realitatea nu este la TV, NU ESTE LA STIRI, REALITATEA SI ADEVARUL E HRISTOS!

  12. savatie spune:

    cristicristian,

    eu cred că toată această gîlceavă este vremelnică şi nu merită prea multă atenţie. Ispita care s-a ivit este aceea de a urma gîndirea schematică prin care comentatorii ortodocşi sînt grupaţi în tabere. În fapt, nu există nici o tabără, ci fiecare este inclasabil şi ar vrea să fie perceput cu toate nuanţele pe care le conţine discursul sau apariţia sa într-un moment sau altul.

    Referitor la scandalul de la Aiud, cred că e mult mai simplu şi mai prozaic. Părerea mea personală este că Dan Puric este lovit prea mult, deoarece el nu are acolo o putere de decizie şi nici nu a avut-o vreodată. Aşa cum se întîmplă întotdeauna, dar întotdeauna, în cazul unui proiect, indiferect care ar fi el, bisericesc sau nu, la mijloc sînt banii. S-a vorbit de două proiecte, acum se pare că mai este unul, dar toate aceste proiecte, chiar şi pe hîrtie, costă cîteva zeci de mii de euro. De aceea cred că acel proiect straniu, publicat pe internet ar fi putut avea o poveste mai lungă, de pildă să fie un proiect mai vechi care nu a trecut concursul undeva, iar după aceea i s-au pus două cruci şi a fost înaintat la Aiud. Asta e doar o ipoteză.

    Însă întotdeauna este cineva care propune o soluţie „eftină” şi rapidă, deci cea mai bună. Întotdeauna, dar întotdeauna, proiectele, oricare ar fi ele, sînt spălare de bani, nu doar în România, ci peste tot în lume. În cazul unui complex atît de mare ca cel de la Aiud e vorba de mai multe zeci de milioane de euro. Este normal ca atunci cînd vine vorba de astfel de sumă, să existe şi o totală lipsă de transparenţă. Cei care oferă banii îşi iau şi lor o parte însemnată, oferind şi „bonusuri” celor care le acceptă afacerea. De aceea nimeni niciodată nu poate şti ce se întîmplă în realitate, decît cei care au partea lor în această ecuaţie. Sînt prozaic, dar pînă şi Guvernul face astfel de afaceri cînd cumpără medicamente, maşini, avioane şi altele.

    Dacă s-a bătut palma asupra unui proiect, indiferent care este el, nu se mai poate da înapoi, pentru că sînt nişte contracte semnate pe sume foarte mari de bani cu clauze pe care noi nu le ştim.

    Acum, problema nu este cine face nişte bani, ci doar cine sînt cei care îi dau şi de ce se permite ca acest scandal să se lungească. Mi se pare normal să se facă o conferinţă de presă pe acest subiect, chiar de către Arhiepiscopia Albei, unde să fie făcut public proiectul şi, dacă există un contract semnat, să fie făcute publice companiile care vor lucra şi termenul în care va fi finalizat. Aşa cum s-a făcut în cazul Catedralei Mîntuirii Neamului. Acestă necesitate nu vine cu pretenţia de a cere socoteală unui ierarh, Domane fereşte, ci pentru a pune capăt unei sminteli.

    Aşadar, a vorbi în acest context de Dan Puric mi se pare copilăreşte. Ceea ce a făcut el a fost să vorbească public despre necesitatea înfiinţării unui memorial la Aiud, ceea ce nu are în sine nimic rău, iar a-i cere unui artist să poarte toată responsabilitatea pentru o lucrare atît de mare este prea mult. Iată de ce consider că acest proiect trebuie să devină o iniţiativă a statului Român, ca şi muzeul Holocaustului, pentru a exclude dintre finanţatori firmele particulare şi băncile străine, căci se ştie că cine plăteşte, comandă muzica. Trebuie să se ştie cine va fi stăpînul memorialului de la Aiud după ce acesta va fi gata.

  13. horia spune:

    deci pana la urma nu vreti sa fie o simpla manastire acolo, asa cum se pare ca vrea parintele iustin si multi dintre fostii detinuti? sau vreti ca statul roman sa fie ctitor de manastiri? de ce orice intreprindere privata si orice bani proveniti din activitete privata sunt susceptibili de a fi murdari si implicit reprezinta spalare de bani? de ce nu se poate face o campanie transparenta prin care tot crestinul sa poata dona cat il tine inima pentru manastirea de la rapa robilor? de ce interpunem mereu persoanei statul?

  14. savatie spune:

    horia,

    deci, pînă la urmă, nu m-ai înţeles. În România nu există mănăstiri proprietate personală, ci toate sînt proprietate a BOR, implicit a statului Român. Spun că demersul în cazul Aiudului trebuie să fie şi al statului Român, ca şi în cazul muzeului Holocaustului, înţelegînd prin aceasta că statul Român trebuie să-şi asume vina pentru exterminarea mucenicilor de la Aiud. Sau i se pare cuiva că evreii nu au suficienţi bani pentru a-şi ridica singuri muzeul Holocaustului din Bucureşti? Totuşi ei au obligat statul Român să o facă din banii săi, pentru ca nimeni să nu poată ataca acest proiect, decît cu riscul de a ataca statul român. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul martirilor creştini, căci doar aşa cinstirea martirilor de la Aiud nu va putea fi atacată, răstălmăcită, deturnată. Şi, desigur, orice contribuţie din partea credincioşilor este bine-venită şi necesară, dar asta nu va face ca mănăstirea să fie a credincioşilor, ci tot a statului, că aşa e situaţia Bisericii în România.

    Atunci, dacă tot aşa stau lucrurile, măcar să existe un garant din partea statului Român că cinstirea martirilor anticomunişti, în sensul pe care îl pune în acest cuvînt tradiţia ortodoxă, nu va fi împiedicată, aşa cum s-a întîmplat în cazul atacurilor publice la adresa aceloraşi martiri, atacuri care nu au fost sancţionate în nici un fel. Cu părere de rău, atîta vreme cît statul nu recunoaşte oficial martirajul creştin din închisorile comuniste, iar Biserica Ortodoxă Română nu mărturiseşte sfinţenia lor, mănăstirea de la Aiud nu ar fi mai mult decît un loc de pomenire a morţilor şi nu un altar închinat mucenicilor români.

    Dacă nu am reuşit să mă fac înţeles, spune-mi unde greşesc, ca să lămurim totul.

  15. horia spune:

    parinte, iertare. eu nu mai am nici o nadejde in stat. nu cred ca vom mai trai vremi in care sfinti imparati si imparatese, sfinti domni, nici macar sfinti ierarhi ai bisericii sa se alature in duh adevarat cauzei crestine. de aceea nu vad oportunitatea implicarii statului in proiectul asta. nu vreau sa-l vad iar pe nesimtitul de basescu sau pe un alt profitor tragand foloase politice de pe urma suferintei parintilor nostri. nu vedeti ca nu ne mai intelegem crestin cu crestin, ortodox pe ortodox, nici macar pe teme care ar trbui sa ne aduca impreuna in acelasi cuget? iar cu modelul evreiesc nu m-ati tentat de loc. sa bine-voiasca ei sa-si planga mortii cum or vrea, iar daca vor sa-i plangem si noi ca poate asa se cade. dar eu nu vreau sa fie institutionalizat, tabloidizat, bugetat, hiperproiectat etc un lacas care priveste exclusiv fiinta intima a unui neam, sfintii sai. ca pe sfinti nu-i sfinteste statul ci harul lui Dumnezeu.

  16. savatie spune:

    horia,

    îţi înţeleg perfect amarul, dar nu înţeleg ce propui în loc. Dacă în stat nu ai încredere, nici în ierarhi, iar despre creştini spui că sînt dezbinaţi, atunci cine va ridica şi cine va proteja această mănăstire? Şi pînă cînd, căci foştii deţinuţi politici sînt bătrîni?

    Nu vreau să ne lungim, pentru că am expus această părere oficial într-o scrisoare adresată Guvernului şi preşedintelui României, prin care semnalam că Legea legată de Holocaust, cu tot ce presupune ea, cataloghează drept persoane vinovate de crime împotriva păcii şi pe foştii deţinuţi politici. Răspunsul primit de la Ministerul Justiţiei a fost unul prin care în nici un caz nu se infirmau cele zise de noi, ci că obiecţiile noastre vor fi luate în considerare la o următoare eventuală revedere a legii.

    Prin urmare, statul român, prin legislaţia în vigoare, interzice indirect, adică face posibil atacul martirilor de la Aiud, sub diverse acuzaţii, de la cele banale de „antisemiţi”, „legionari”, pînă la acuzaţia gravă de criminali împotriva păcii şi a omenirii. Sau crezi că degeaba Patriarhia Română se fereşte să-i canonizeze?

    Heirupismul ortodox nu va rezolva nimic, tocmai din cauză că nu sîntem uniţi. Este destul ca, după ridicarea mănăstirii, să se stîrnească un scandal prin care Israelul va acuza România că a ridicat monument unor antisemiţi, ca toţi oficialii să se dezică public de sfinţii martiri, aşa cum au făcut-o şi atunci cînd i-au băgat la închisoare şi i-au omorît. Iar lucrul acesta va fi inevitabil. Iată de ce este atîta ambiguitate în povestea cu Aiudul.

  17. Nicolai spune:

    iMPOSIBIL DE TRAIT PE PLATENA ASTA CU OAMENII ASTEA RAI CARE VOR IN FIECE MOMENT SA TE MANINCE FOARTE OBIJDUITOR SA AUZIM ACESTE ISTORII REALE A OMENIRII

  18. horia spune:

    eu pe Hristos il propun in loc parinte.
    pentru ca asa cum pe Sfantul mare mucenic Pantelimon soldatii care l-au decapitat l-au si dat spre cinstita ingropare crestinilor sfidand porunca imparatului maximian pentru ca au vazut a nu stiu cata oara lucrarea minunata a sfantului, asa si moastele sfintilor inchisorilor isi vor gasi in cele din urma locul in sinaxar fara legi, decrete si concesii ale ierarhiei vremenice, laica sau bisericeasca. iertare.

  19. savatie spune:

    horia,

    Domnul să te ierte.

  20. Veronica spune:

    …..„Eu sînt Iustin”, iar toată lumea s-a strîns în jurul lui ca în jurul unui proroc si eu , cu permisiunea Sfintiei Voastre, completez ” s-au strins in jurul unei FLACARI care nu se va mistui in veci”! Si DA, este o minune, persecutat fiind de mai marii bisericii, să ridice o mănăstire atît de mare şi frumoasă cum e cea de la Petru Vodă, care s-a ridicat cu voia Lui Dumnezeu.
    Aceşti oameni drepţi şi neînfricaţi ai Lui Dumnezeu nu se putea să nu-şi facă adepţi, prin care să reaprindă flacăra mărturisirii şi a jertfelniciei în generaţiile tinere, dar mai ales în rîndul monahilor, care şi pînă azi sînt consideraţi reacţionari sau potenţiali reacţionari.

    Parinte, in zilele noastre, se pare ca pe multi, insasi cuvintul CRESTIN ii deranjeaza – conteaza, nu cred ca conteaza pentru noi crestinii, atita timp cit Hristos este in noi avem datoria sacra de a lupta pina la ultima suflare pentru credinta noastra.

    Da, ei sunt duhovnici de care lumea nu este vrednică.

    Parinte, constat ca nu exista tema propusa, fara a se face referire la evrei! Sa inteleg ca ei conduc lumea, ne este atit de mult teama de ei?!? Sigur ca, crestineste vorbind, este o necesitate sa fie evitate conflictele de orice natura ar fi ele! Nu ne dorim razboi cu nimeni!
    Cum sa facem sa ne intilnim noi crestinii, sa devenim o masa compacta! Imi doresc foarte mult si sper sa fie de acord si ceilalti „parteneri” sau frati de discutie sa ne unim fortele, sa gasim o cale, o solutie de unire, sa ne intilnim undeva, intr-un loc in natura, sa ne cunoastem mai bine, sa devenim toti unul in Domnul nostru Iisus Hristos!
    Ce ziceti, putem?
    Doamne ajuta!
    Hristos in mijlocul nostru!

  21. VladR spune:

    Veronica, mi se pare ca esti inca la varsta avanturilor adolescentei, avanturi frumoase si jertfelnice. Dar tu nu intelegi ca Parintele incearca sa ne uneasca in acelasi Duh, sa cristalizeze in noi o constiinta de comunitate ortodoxa?:)

    Daca este atat de greu aici, pe net, sa ne respectam si sa ne punem de acord, cu atat mai greu va fi pe viu.

    Pana una-alta important este sa nu mai avem dinti de lapte, sa putem musca dintr-o hrana duhovniceasca mai tare. Si sa cautam sa ne implinim in vietile noastre personale, de familie, si apoi Dumnezeu va randui sa fim si exemplu altora.

    Daca imi mai amintesc bine, la unison cu pr Iustin, Parintele scria mai demult intr-un articol de pe acest blog ca a trecut vremea intrunirilor, a conferintelor. Acum e vremea in care mai putem sa facem ceva doar prin viata noastra personala, prin exemplul pe care il aratam celor din jur.

    Scuzati, dragi cititori, pentru vrajeala si filozofeala de mai sus. Au fost insa sincere, fara pic de vedetism. Luati-le ca atare.

  22. svm spune:

    Nu cred ca problema este de bani, ca doar pe spinarea saracului s-au ridicat atatea biserici si manastiri in ultimii ani. M-am saturat de invetitorii primaverii veniti cu cativa bani sa ne dirijeze cum si in ce directii sa rulam tot banii supti de pe spinarea saracimii care trebuie sa mearga in tari straine sa-si poata sustine familia din tara. Tot noi ducem greul, nu cei de sus ai nostri sau venetici.

    La o adica tot noi putem strange banii si de manastire, si sa o si ridicam. Dar nu ne lasa, pentru ca ei vor controlul directiei mintii si inimii noastre, controlul intregii lumii.

  23. savatie spune:

    svm,

    ai înţeles bine.

  24. Apologeticum spune:

    Se cuvine cateva lamuriri, caci vad ca ati si gasit nod in papura si nu mai vedeti esentialul. In articol am precizat urmatoarele: confiscandu-l pe Parintele, Andreicut a inceput sa-i spuna parintelui ca trebuie sa se retraga din proiectul de la Aiud si ca se vor ocupa ei de toate.
    Cu durere va aducem la cunostiinta mahnirea provocata Parintelui de aceste cuvinte, caci imediat dupa aceasta s-a indreptat direct spre biserica schitului pentru a se ruga Sfintilor, citind acatistul inchinat acestora.
    Prin urmare, Andreicut a vorbit separat cu Parintele Justin si apoi vorbit celor de-afara, carora nu le-a dat voie sa intre la discutii, printre care parintele Tudor(cu 8 ani de temnita), arhitectul Parintelui Nicolae Tulban, doua maici ce-l insoteau si alti apropiati. Cand a iesit afara Parintele nu s-a mai oprit din mers pana la biserica, iar Andreicut a stat de vorba cu cei de fata.
    Aceleasi lucruri pe care le-a rostit afara, le-a auzit si Parintele Justin. Si ca sunt nevoit sa spun mai multe, Parintele Justin a zis urmatoarele: „Am crezut ca fac infarct cand am auzit ce-mi spune Inaltul”. Ei bine, cam asa trateaza sfintii acest ierarh…

  25. Mirabila_Samanta spune:

    Stati ca in toata discutia de mai sus nu am urmarit unicul fir logic si de bun simt care duce la Adevar. Intrebarea sintetica si lamuritoare era: Este Dan Puric mason, din Clubul de la Roma ? Daca da, ce atatea discutii cu manusi, ca sa justificam faradelegea si tradarea? Daca da, DP este in misiune la Aiud si joaca intr-adevar rol mefistofelic. Eu personal i-am trimis mesaj lui DP sa-l intreb pe viu: „Omule, este adevarat ca esti mason? ” (ma rog, intr-o forma mai „blanda”). Dar DP nu poate fi contactat, mesaj returnat cu eroare. Cine n-are nimic de ascuns, nu se ascunde. Pe de alta parte sunt 1001 de site-uri care arata limpede ca DP la ora actuala este in niste organizatii de „dezvoltare durabila” initiate de masoni. Un vechi proverb spune „spune-mi cu cine te-nsotesti, ca sa-ti spun cine esti!”. Deci, daca DP a fost inselat pentru bani si putere, eu in calitate de crestin am datoria sa trag o linie intre „simpatia mea personala” si crezul meu care nu poate accepta compromis. Pentru ca si inger din Cer daca vine sa-mi vesteasca o alta Evanghelie, nu am voie sa o primesc. Ceea ce am facut cu DP am facut si cu ierarhul inscaunat la Alba Iulia dupa 1990 – dupa ce a fost dat jos de acolo (si intrebarea este DE CE ? ) ocupantul dinainte al scaunului (si aici fiecare sa reflecteze bine daca actualul episcop de Alba Iulia este cu adevarat „unsul” Duhului Sfant sau, ocupand scaunul unuia care a fost dat jos (din nou: DE CE, DE CINE?) este DOAR reprezentantul unor interese …. Adica i-am trimis scrisoare ierarhului respectiv sa-l intreb daca a avut curiozitatea sa cerceteze daca Dan Puric este sau nu mason… pentru ca masoneria este anatemizata de Biserica in 1937 si inclusiv acest ierarh de Alba Iulia trebuie sa poarte grija de aplicarea canoanelor, ca altminteri nu va fi decit una din cozile de topor despre care scrie parintele Arsenie Boca sau despre care scrie staretul Lavrentie al Cernigovului, ca i-a vazut ingrosand temnitele iadului… Si dincolo de acestea toate, noi toti avem o arma foarte puternica: rugaciunea ! Daca fiecare dintre noi ne vom ruga sfintilor marturisitori din inchisorile comuniste, nici o talpa sionista nu va pune piciorul la Aiud ca sa ridice sinagoga satanei acolo. Asa ca iata cheia !

  26. horia spune:

    mai toti sfintii din calendar pot fi acuzati de antisemitism. cand o sa ne impiedice sa ne inchinam lor ce o sa mai facem? cand insasi sfanta cruce pentru ei e sfidare si blasfemie, cand oricine il marturiseste pe Hristos Adevarat marturiseste impotriva hristosului lor si asta-i arde pentru ca asa sunt vremurile, se precipita, se grabesc…atunci pe langa cine o sa facem lobby?
    daca, asa cum a zidit Petru Voda(in vremea comunistilor), Parintele Iustin nu mai poate azi sa sada in rapa zicand „Eu sunt Iustin.” si sa zideasca o sfanta manastire inchinata mucenicilor din inchisori atunci chiar trebuie sa ne punem serios problema vremurilor pe care le traim.
    dar pe de alta parte stiu manastiri care au sporit frumos duhovniceste tot in vremurile astea intr-o tihna relativa si discretie. si culmea e ca pleaca de sub obladuirea arhiepiscopului andrei desi nu-i tocmai lucrarea lui. parinte, nu vreau sa fiu polemic, stiu ca nu se cade, dar nu ma lasati in drum fara o merinde. eu tot nu pricep de ce au sfintii nevoie de o lege ca sa-si poata savarsi lucrarea? de ce au nevoie moastele de o decizie a ierarhiei ca sa izvorasca mir?
    am fost de curand la prislop. desi Doamne iarta-ma nu am o asa mare evlavie la pr. Arsenie, la mormantul lui se pare ca se savarsesc minuni. sa neg asta ar insemna sa neg marturiile a sute de credinciosi ce i-au sarutat crucea.

  27. Rodica spune:

    Parinte,am fost intr-un pelerinaj la sf.manastiri si un
    domn(parea securit)a pus o intebare tendentiosa si anume:Ce-a facut parintele Iustin imediat dupa revolutie,ca nimeni nu a auzit de el!(si alte lucruri jignitoare la adresa parintelui).Eu i-am rapuns ca imediat dupa revolutie, parintele a construit la Petru Voda sf.manastire.Va rog sa-mi dati detalii despre aceasta perioada ca sa dau raspuns bun dusmanilor parintelui(care sunt cam multi)!

  28. sorin spune:

    Blagoslovi-ti parinte, vad ca Dumnezeu chia-ma la pocainta si noi nu mai incetam sa auzim. Dar dintre toti si toate se ridica aceasi slabiciune si norul asta de slabiciuni cere mai mult si poate Dumnezeu o sa faca voie sa fie si in Aiud manastire. Sa nu uitam ca toti sunt de la Dumnezeu si chemati la cer , dar doar o parte si inteleg asta.
    Parinte Savatie ma plec de rusine pentru atatea pacate si ma doare toata rautatea asta

  29. Florin Giurca spune:

    Parinte, spuneti ca manastirile sunt toate ale Bisericii, deci in consecinta ale statului roman. Nu prea se potriveste atunci cu legea de retrocedare a bunurilor nationalizate catre Biserica (paduri si constructii), inteleg de aici ca este diferenta intre proprietatea statului si cea a Bisericii. In fapt, Biserica poate detine in proprietate privata terenuri si cladiri. Binecuvantati!

  30. † marturisitor ortodox spune:

    Dupa parerea mea Parintele Iustin este un serafim printre oameni,un om sfant( dupa roade se cunoaste pomul). Am vazut in unele comentarii ca se foloseste sintagma: „statul roman”. Care stat roman? Statul numai este nici „stat” si nici „roman”.

    Parintele Iustin Popovici i-a spus odata unui sarb ca nu este sarb daca nu este si crestin ortodox.Acesta i-a raspunus Parintelui zicandu-i ca el este sarb pentru ca s-a nascut in Serbia. Atunci Parintele i-a spus:”si boii se nasc pe pamaturile Serbiei dar nu se pot numi sarbi”.

    Putem inlocui sintagma: „statul roman” cu „organizatie ateista care lupta impotriva omului si a lui Dumnezeu”.”Statul roman” numai este nici ortodox,nici crestin. Cateva informatii despre „conducatorul” statului roman:

    Cine este însă Traian Băsescu?

    Este un evreu care-şi ascunde identitatea sa naţional-rasială, şi o slugă servilă a sioniştilor, promotor al intereselor evreieşti în România şi în lume, chiar în dauna intereselor româneşti.

    NOTA:Amicul sau Vladimir Tismăneanu este evreu, şi fiul unor evrei marxişti. El este pus de Traian Băsescu să ancheteze dacă au existat sau nu crime în comunism. Cu alte cuvinte a fost pus lupul paznic la oi, căci „ce se naşte din pisică, şoareci mănâncă”.

    Continuare,Basescu: Ofiţer de Securitate, pe timpul lui Ceauşescu, pe când comanda cel mai mare petrolier românesc, protejat de Flota a 6-a a S.U.A., alimenta cu petrolierul său Armata de Sud a Israelului, care invadase sudul Libanului.

    Este acolitul C.I.A., dar şi a Sörös & Comp.

    În 1981 era informator al Securităţii, ca apoi, în 1984 să devină informator în reţeaua „Centrului de Informaţii Externe” al Securităţii în subordinea col. Silvian Ionescu, în cadrul Direcţiei I. În 1987 este numit şef al Agenţiei Economice NAVROM din Anvers, Belgia, sub directa coordonare a aceluiaşi Silvian Ionescu.

    Odată cu lovitura de stat din decembrie 1989, se alătură evreului Petru Roman, mai întâi în FSN, apoi în PD – primul partid evreiesc din România – condus de evreii clandestini.

    Odată ce a avansat politic, s-a implicat tot mai mult şi în afaceri. Începutul a fost vânzarea pe nimic a flotei României către unii prieteni evrei mascaţi în spatele unor firme norvegiene. În Registrul Comerţului Constanţa, familia Băsescu apare cu 8 firme, Traian Băsescu fiind acţionarul principal. Iată firmele:

    – S.C. PROD CROS SR (înfiinţată în 1994; asociaţi Maria Băsescu 20%, Mircea Băsescu 41% şi Anca Luciana Ivaşcu 39%) – fabrică de îngheţată. Firma a achiziţionat în 1994 fabrica de îngheţată, printr-un credit extern luat prin Banca Agricolă, credit pe care nu l-a returnat în totalitate, restanţele de plată fiind ulterior preluate la datoria de stat. Îngheţata se numeşte ELION;

    – S.C. A.M.C. CROS SRL (înfiinţată în 1994; aceeaşi asociaţie acelaşi sediu) – produce lactate şi brânzeturi;

    – S.C. STAR SEA CO (înfiinţată în 1991);

    – S.C. STAR MARINE SRL (înfiinţată în 1992) – produce îngheţată;

    – S.C. TRITON COMPANY SRL – 1994 – asociaţi: Traian Băsescu, Paul Brânză, Dorel Popa, D-tru Ionescu;

    obiectiv activ: reparaţii navale;

    – S.C. ICE AGE SRL – deţinută integral de Raluca Băsescu, are sediul în Zona liberă Constanţa Sud şi se ocupă cu manipulări de bunuri;

    – S.C. MIRAL AND CROSS SHIPS SUPPLY SRL – 2001;

    – SC M.B. CONSULT COMPANY – 2002 – consultanţă în afaceri.

    Ca primar al Capitalei, a demolat chioşcurile micilor afacerişti. Motivaţia: sumele foarte mari primite de Traian Băsescu pentru campania electorală din 2000 de la două mari firme: CAREFFOUR şi BILLA.

    Tot el a fost acţionar al firmei SC STIROM SA PRAHOVA, ce a avut un rol important la falimentarea băncii Credit Bank. De falimentul Credit Bank se leagă numele mai multor lideri ai PD, în frunte cu Radu Berceanu: Petre Partal, Adrian Videanu, etc..

    A acordat fără licitaţie lucrări de modernizare şi asfaltare a drumurilor, exclusiv câtorva firme apropiate lui, a închiriat 648 de wc-uri ecologice a căror întreţinere costa 7 miliarde de lei lunar.

    Prin libanezi „creştini” Nassar şi Ghadban, agenţi ai Mossad-ului, intră în colaborare – indirectă – cu celebrul serviciu secret al Israelului.

    E implicat alături de evreul Victor Babiuc la preluarea Fabricii de Zahăr „Bod” de la Braşov, de către oameni ai PD -ului.

    În septembrie 2005, ca preşedinte al României, pleacă în SUA, într-o vizită organizată de evreul Răzvan Ungureanu. Acolo are întâlniri cu toate marile organizaţii evreieşti mondiale, afiliate mişcării sioniste: Anti-Defamation League, American Jewish Committee, B’nai B’rith International, World Jewish Congress etc..

    Cu aşa preşedinte, vai de noi! „Fiecare popor are conducătorii pe care-i merită”!

    NOTĂ: Informaţiile despre Traian Băsescu au fost luata din cartea lui Cornel Dan Niculae: „Politica Filo-sionistă a României în faţa Europei şi a lumii” apărută la Ed. Carpatia.

    Ce parere are presedintele Romaniei despre relatiile de acelasi sex:

  31. Veronica spune:

    @VladR – iti multumesc! lupt cu mine insumi si-mi impun sa nu ma las coplesita de apele tulburi in care traim. Se vehiculeaza atitea si atitea lucruri teribile in ceea ce priveste credinta noastra crestin-ortodoxa! Imi aduc aminte ca parintele preciza la un moment dat, ca isi doreste sa ajunga acele zile cind nu va mai fi necesar sa se precizeze CRESTIN ORTODOX -ci doar CRESTIN!
    Da, sunt de acord si am inteles mesajul Parintelui si necesitatea inainte de toate de a fi uniti in DUH CRESTIN ORTODOX! Este extrem de important sa intelegem acest lucru!
    Asa cum spune mai sus si @Mirabila_Samanta, si eu cred ca cheia este la noi crestinii, aceasta este RUGACIUNEA NEINCETATA – asa cum ne spun mereu marii nostri parinti!
    Iar pe de alta parte, imi vine in minte mereu aceasta intrebare: Ce se va intimpla cind vom fi pusi in fata faptului, care va fi reactia fiecaruia din noi, ce voi face, voi reusi sa stau impotriva raului, voi fi in stare sa-mi dau viata pentru credinta sau pentru aproapele, voi fi in stare sa ma impotrivesc ……..

    Ati spune punctul de vedere vis-a-vis de orice chestiune care ne framinta, ne tulbura, de problemele care tulbura Biserica zilelor noastre, cred ca e mult mai usor decit atunci cind va trebui sa raspundem cu viata noastra, cu tot ce implica ea: servici, casa, familie ….
    Nu zic ca lupta cu condeiul nu este jertfelnica!
    Este extrem de important ca pastorii nostri sa fie oameni luminati, bine documentati, cu frica de Dumnezeu si capabili sa intrevada pericolul si sa nu fie lupi in piei de oaie!!!
    Sa nu uitam ca toate se fac cu voia Lui Dumnezeu!
    Sa ne rugam fratilor!
    Doamne ajuta!

  32. Rodica spune:

    Ce parere aveti despre Bataiosu Marian care si-a anuntat
    candidatura la presedentia Romaniei?(accesati blogul:bataiosu.ro

  33. admin spune:


    Urmarind articolele de pe internet aparute in ultima vreme, am aflat o serie intreaga de lucruri care nu sint deloc adevarate, si care se lanseaza in urechile poporului nostru, niste aberatii care nu-si au locul in conceptia noastra cu privire la manastirea de la Aiud.

    Biserica Manastirii Aiud nu a ramas pe seama nimanui. Nimeni nu este in masura sa ne dea indicatii – cum trebuie sa fie ridicata, cum trebuie sa fie aparata, cum trebuie sa fie slujita – decit numai cei care au participat la toate durerile generatiei de la 1948 si pina in prezent. Si aceia, insa, care inca mai au capacitatea de gindire si pot sa dea un sfat; numai ei sint in masura. Iar, cit priveste chestiunea aceasta pe care am discutat-o noi acum la Aiud, n-a fost vorba sa fie lasata pe seama nici unui alt barbat vrednic sau mai putin vrednic. De altfel, nu s-a vorbit despre a ramine cineva in situatia de a dirija o opera ca aceasta a Aiudului, care, de altfel, depaseste si viata noastra spirituala, si viata morala, si viata crestin ortodoxa, pentru ca aici nu mai este vorba de niste oameni. Aici este vorba de Sfinti, de Martiri care depasesc granitele natiunii noastre. Aici este vorba de Martirii intregii crestinatati europene si ai lumii intregi. Sfintul care traieste in Rusia, sau care traieste in Iugoslavia, sau in România, este un merit al acestei natiuni, pentru ca acolo s-a nascut acest mare om de valoare. Dar asta nu inseamna ca el ramine aici; pentru ca rugaciunile pe care le face sint pentru toata lumea, si pentru unii, si pentru altii, si pentru buni, si pentru rai, si pentru tradatori, si pentru Sfinti, si pentru toate manifestarile noastre crestine.

    Iar cit priveste asezarea unei biserici, desi sint atitea discutii, socotesc ca intr-adevar aceste discutii au loc, dar nu din partea celor binevoitori, ci din partea rau-voitorilor, care au fost de la inceput rai si ramin in veci in rautatea lor. Pentru ca diavolul nu se schimba, ramine in aceeasi rautate si lupta impotriva binelui. Asta, ca avem discutiile acestea intre noi si se produc aceste neintelegeri, nu este altceva decit, oarecum, opera lor distructiva. Dar noi nu ar trebui sa fim furati de aceasta inselaciune diabolica, ci ar trebui sa raminem in armonia noastra, in tendinta noastra de bine, ca lucrurile sa mearga mai departe inspre realizarea acestei mari opere de invatatura teologica si morala si ortodoxa pentru Biserica noastra.

    Biserica de la Aiud nu este o biserica oarecare. Nu este o biserica de parohie; si acolo, cind vorbim despre biserica, ea trebuie sa ramina pentru viata sufleteasca a omului, a crestinului. Biserica nu este supusa curentului politic sau indemnului politic sau ajutorului politic, pentru ca Biserica este curata, nepatata inaintea lui Dumnezeu, fara prihana, si de aceea si ajutoarele care se dau aici trebuie sa fie o jertfa curata si fara impatimire si fara intentii altfel decit frumoase, pentru cinstea si ridicarea neamului nostru, a martirilor nostri si a celor ce urmeaza inca sa mai traiasca pentru aceasta gindire crestina ortodoxa.

    La Aiud nu au fost, intr-adevar, numai legionari. A fost tineretul nostru, au fost generatiile noastre din 1948, 1952, pina in 1964. Caci au intrat in puscarie si unii care au fost incarcerati inainte cu citeva ore, si li s-a dat drumul imediat, intrind in decretul din Martie 1964. Ei, dar si acestia sint eroi, sint martiri, sint oameni care s-au angajat cindva; ca au venit in ceasul al noualea, in ceasul al doisprezecelea, numai iconomia lui Dumnezeu stie cum isi va lua fiecare plata dupa ostenelile lui.

    De aceea, as avea un cuvint cu toata seriozitatea: Sa nu mai primiti nimic din tot ce apare cu privire la aceasta opera de structura ortodoxa, bizantina, decit numai ceea ce se publica din partea noastra cu toata seriozitatea si greutatea.

    Sursa: PetruVoda.ro

  34. † marturisitor ortodox spune:

    @Rodica

    Parerea mea este ca e omul elitelor sioniste,papusarul evreilor care conduc lumea.Lup in blana de oaie.Este si un ecumenist ascuns. Se poate vedea daca cititi cu atentie categoriile blogului sau. Parerea mea este ca noi trebuie sa avem incredere(ma refer mai ales la vremurile de acum)in invataurile Sfintilor Parinti,ei nu mint!Si oameni ca parintele Savatie,Iustin Parvu,Arsenie Papacioc. Cei care cauta putere si slava de la lume numai sunt crestin ortodocsi,deci numai sunt oameni de incredere.Putem observa cu putin discernamant ca acum se pregatesc premergatorii antihristului pe toate planurile:social,economc si religios. Cei care promit multe si frumoase doar ca sa ne cumpere sufletele in schimb.

  35. horia spune:

    (nu)(mai), ca sa nu intelegem cine stie ce minuni…. 🙂
    numai bine!

  36. sorana spune:

    Se pare ca rolul lui Dan Puric, saracu, a fost mult mai mare in acest joc „de-a mausoleul”… Ramane sa descopere Domnul cat de constient sau treaz a fost el. Grea desaga… Să nu fie prea tarziu, atunci cand se va trezi…, daca…

  37. VladR spune:

    Veronica, eu nu cred ca trebuie sa iti pui prea multe intrebari despre cum va fi atunci cand va trebui sa dai marturie de credinta ta. Pt ca nu ai de unde sa stii cum va fi atunci si in ce stare sufleteasca te vei gasi.

    Mai bine cauta sa te implinesti aici si acum, sa te rogi si sa faci milostenie cat poti si nu in ultimul rand, sa nu te lasi prinsa in prejudecati. Citeste toate cartile Parintelui cu atentie. Iti vor fi de folos pt ca nu dau solutii de la caz la caz, ci cauta sa determine in cititori un modus vivendi ortodox, aplicabil fiecaruia.

    Grija pentru viitorul incert e de la diavol. Nu-ti uita trecutul si construieste-ti prezentul.

  38. alvi spune:

    Slava Domnului ca avem asemenea duhovnici !
    lupta si credinta lor mentin in sufletele noastre nadejdea ca Dumnezeu nu ne uita ! Mucenicia lor mantuieste aceasta natiune incercata din greu in credinta ei ca urmare a profundului ateism comunist , dar si a pragmatismului capitalist prezent.
    Acesti stalpi ai ortodoxiei implinesc prin lupta lor idealul de sfintenie al omului , iar faptul ca sunt ponegriti , desconsiderati , ca au facut puscarie datorita credintei (si nu din cauza ), iar acum sunt ignorati , evitati , luati in deradere , constituie mucenicia lor, mucenicie care ne intareste pe noi si care dovedeste , daca mai era cazul , faptul biblic din vorbele Mantuitorului :” Adevarat zic voua ca nici un prooroc nu este bine primit in patria sa „.
    Faptul ca mai marii bisericii nu iau o atitudine clara , deschisa , fata de problemele reale cu care se confrunta din ce in ce mai mica comunitate ortodoxa , constitue o problema grava si reala , dar totodata permanenta , aceea a tradarii , a vanzarii . Vremurile sunt acestea ,iar lupii au fost pusi pastori la turma , putinii preoti care indraznesc sa se opuna deschis sunt prigoniti , alungati din parohii , mutati sub diferite pretexte , cu scopul clar de a rataci pe cei ce s-au adunat in jurul lor . Se vehiculeaza idei prin care se sustine faptul ca oamenii acestia sunt o dezamagire nu doar pentru enoriasi ci chiar pentru Biserica . Cipurile sunt elemente ale progresului , iar cei ce sunt impotriva sunt redusi , sau nu se pot adapta ” progresului ” . Ni se pretinde noua , enoriasilor , sa nu intreprindem nici o actiune fara binecuvantarea episcopului ,exemplu concret il constitue conferintele Sfintiei Sale , monahul Filoteu , cu privire la pasapoartele biometrice , conferinte la care , in unele episcopii , lumea a fost sfatuita sa nu participe , pe motiv ca monahul nu a obtinut binecuvantare de la acei episcopi . mi se pare halucinant faptul ca s-a ajuns aici : specularea libertatii credintei tocmai in vederea ingradirii ei .
    Iata , parinte, tragedia permanenta la care este supus acest sarman popor ale carui singure repere spirituale , valori vii,sau trecute in lumea celor drepti, sunt tinta unor continue atacuri ,atacuri ce dezbina fiinta spirituala a celor putini ramasi in jurul acestora . Dar , ma gandesc , totusi , ca cei ce vor ramane vor fi cei care vor invinge in acest razboi nevazut .
    Dumnezeu sa ne ajute ! si sa binecuvantati parinte !

  39. Rodica spune:

    @ marturisitor ortodox
    Este tare greu daca nu avem discernamantul Duhului Sfant.Am fost,,inselati,, de Puric,Bataiosu,Basescu….
    Sa ne rugam sa nu fim inselati de omul anticrist!
    AMIN!

  40. Veronica spune:

    @VladR
    Multumesc Vlad!
    Ai mare dreptate! O sa am grija!
    Sa stii ca am citit cam toate cartile parintelui si intr-adevar am putut intelege mai bine anumite lucruri si pot spune chiar ca mi-au dat mai multa putere in tot ceea ce fac!
    Asa este, vicleanul cel turbat e treaz intotdeauna, nu doarme niciodata!
    Doamne ajuta!

  41. razvan spune:

    L/am ascultat pe Dan Puric si sincer, nu il inteleg. Adica e un soi de ecletism interbelic si smerenie si neo/legionarism si misionarism conferentiar //a se stie faptul ca la conferintele pe care le tine prin tara, cartile lui sunt si mai scumpe decat in librarii, si sunt cumparate tot de oamenii cu posibilitati reduse. In sfarsit nu are raspunsuri dar are un raspuns pentru toate. Cum spunea cineva, modestia e cea mai mare vanitate. Cam asa mi se pare. Si unele afirmatii ca : doar cu bata se mai indreapta poporul roman mi se par atat de periculoase, amintindu-mi de cohorta de preoti inregimentati Legiunii.
    te rog, draga Savatie vreau un raspuns lamuritor despre asta, sunt putin confuz

  42. crip71 spune:

    razvan
    te rog sa nu te superi ca iti spun , insa Legiunea nu e chiar ce crezi tu . Citeste pe parintele Dimitrie Bejan ” Bucuriile suferintei ” sau „Sfantul inchisorilor ” de monahul Moise si ai sa descoperi o alta fata a Legionarilor .

  43. Mirela spune:

    @razvan, @crip71,

    Pe mine ma deranjeaza ceva: de ce si-au pus numele de legenionari si inca il mai pastreaza daca sunt ortodocsi? Asta nu e suficient? De ce vor sa se evidentieze ca o categorie aparte fata de restul ortodocsilor? Uite, exact acest lucru denota ca nu e chiar in regula cu aceasta „legiune”! In alta ordine de idei au fost niste tineri curajosi, plini de entuziasm si curaj pentru a marturisi dreapta credinta…Cu toate acestea…am o retinere!

  44. NU_ignorantei spune:

    Doamne ajuta+ne!

  45. VladR spune:

    „Si asa, s-au aratat atunci mincinoase toate masurile oamenilor; iar precum sunt masurile cu care se cantaresc valorile, asa sunt si valorile unei vremi.” Sf. Nicolae Velimirovici

  46. Mos Ioan spune:

    Când Spania nationalista a Generalului Franco a fost atacata de dusmanii lui HRISTOS, când preotii, calugarii, locuitorii Spaniei Crestine, erau asasinati, bisericile erau distruse, arse, un grup de legionari in frunte cu Generalul Gheorghe Cantacuzino au plecat in Spania pentru a lupta impotriva celor care doreau ca Spania sa devina comunista.
    Din cei plecati, doi dintre ei nu s-au mai întors. Ei si-au lasat vietile lor tinere pe câmpiile Majadahondei,(aprox. 20Km de Madrid), in apararea CRUCII.
    Ionel Motza (unul din legionarii cazuti in lupta)a spus: „Se tragea cu mitraliera in obrazul lui HRISTOS, puteam noi, oare, sa ramânem nepasatori?
    Si tot Ionel a spus; „L-am iubit pe HRISTOS si am mers, fericit, la moarte pentru EL”.
    Iar Vasile Marin ( al doilea legionar cazut pe câmpul de lupta de la Majadahonda) a spus; „Am facut-o ( am luptat pentru Spania) ca si cum as fi facut-o pentru Tara Mea”.
    Iata exemple minunate a celor care l-au iubit pe HRISTOS mai mult decât si-au iubit propriile vieti.
    …………………………………………..

    Duhul lui Corneliu Zelea Codreanu, Ionel Motza, Vasile Marin si a tuturor legionarilor care sunt, acum, in imparatia Cerurilor, pluteste deasupra României Crestine. Acesti Martiri ai Neamului Românesc se roaga, de acolo de SUS, pentru ca Neamul Românesc sa aiba frica si dragoste pentru Dumnezeu si sa traiasca Liberi pe plaiurile Daciei strabune.
    ……………………………………………

    Am scris rândurile de mai sus pentru cei care dau crezare istoriei mincinoase, fabricata de dusmanii Crucii.
    Fratilor si surorilor in Hristos, va rog sa cititi ADEVARATA ISTORIE A LEGIUNII si pe urma sa va pronuntati! Nu avem voie sa ne lasam manipulati!
    Sa facem totul pentru cinstirea eroilor nostri legionari si pentru toti cei care si-au dat viata pentru apararea gliei stramosesti si pentru ca România sa ramâna o Tara Crestina, Libera!

  47. tutenes spune:

    Istoria e foarte usor de falsificat.
    Se pare ca unii care au vrut sa-i discrediteze pe legionari s-au imbracat in camasi verzi si au procedat la acte de vandalism si crime .

  48. Veronica spune:

    Subscriu la cele spuse de @ Mos Ioan,

    cu o scurta precizare: Corneliu Zelea Codreanu – CAPITANUL – lipsiti de experienta si sustinere si datorita entuziasmului tineresc au tins cu liderul lor carismatic spre extremism …. si in lipsa unui Program politic, au fost usor de manipulat ……… desi poate vremurile impuneau o asemenea atitudine!

    Pentru Corneliu Zelea Codreanu, „Legiunea Arhanghelul Mihail va fi mai mult o şcoală şi o oaste, decât un partid politic”.

    Din pacate, toata ELITA acelei perioade, acei tineri crestini ortodocsi extraordinari, cu o minte sclipitoare si plini de dragostea pentru Dumnezeu, au fost macelariti, exterminati!

    Noi cei de astazi, suntem datori si trebuie sa facem tot ce ne sta in putere, fiecare dupa masura lui, pentru ca ei sa nu fie murdariti si nici uitati!
    Da, sa nu ne lasam manipulati!
    Hristos in mijlocul nostru!

  49. babi spune:

    Mos Ioane,cred ca ar fi foarte indicat sa dati si oarece trimiteri,nume ale unor site-uri,ale unor carti cu autorii lor cu tot,pentru ca marea majoritate a populatiei(deci nu doar tinerii),au fost si continua sa fie dezinformati!Doamne ajuta!

  50. babi spune:

    Cat despre Parintele Justin,multumesc lui Dumnezeu ca am putut avea bucuria sa il vad cu ochii si sa-l ating cu mana,este intr-adevar un sfant in viata!Sa ne rugam lui Dumnezeu si Maicii Domnului sa-l apere si sa ni-l lase inca multi ani,caci Sfintia Sa,putem spune cu mana pe inima:este Pastorul care pastoreste oile Domnului! Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ne pre noi pacatosii!

  51. sorin spune:

    Legiune arma sfanta ia auzi aici
    Si canta , chiuie ca lupii care
    in oi de piele se strecoare
    si ne lasa mai ologi
    ca asa sunteti cam toti.

    De-o fi cerul plin cu sfinti aia ne sunt sfintii parinti
    De-o fi pe pamant urgie ei Il se roaga sa ne invie
    De e tara cu Biserici le tine Domnul pe toate
    cat de arma cavalerii este doar blestematate.

    Suntem frati doar prin botez, Prin Biserica iubire
    trup prin inimi tel prin minti
    voi mintiti cu nesimtire.

  52. UmbraSerii spune:

    @sorin
    Nu prea inteleg incercarea ta de „viersuire” otravita.
    Daca te cutremuri de pacate, cutremura-te si de ignorantza, frate.

    Ce nu intelegem multi dintre noi, este ca suntem niste amputati sufleteste de duhul comunist si post-comunist in care ne-am format si asa, cu creierele spalate, incercam sa fim emitenti de opinii docte si datatori de sfaturi care mai de care mai „duhovnicesti”.
    Nu cred ca vom putea vreodata intelege, cu mintile noastre comode, materialiste si egoiste (cati pana si mantuirea nu o vedem ca pe o achizitie in folos propriu ?), maretia jertfelnica a generatiei interbelice si inexprimabila minune prin care Dumnezeu a harazit „rastignirea” celor mai buni dintre ei … Macar daca am reusi sa transmitem generatiilor viitoare „cantecul nemuritor” al celor ce „n-au avut tineretze” …

  53. sorin spune:

    Iarta-ma frate ca nu vreau sa-ti fac sufletul rau dar poate ca dreapta politica nu e mantuirea de la Sfanta Treime ci doar o ideologie.Hai omule fii serios noi nu vrem moartea pacatosului ci indreptarea lui. Venerez Sfintii da prea e maniacal modul de exprimare pe care il abordezi adica unde e dulceata data de sfinti in vorba ta. Sfintii martiri sunt totusi in ceruri si se roaga pentru noi pacatosi, noi toti pacatosi, asta asa ca sa ai repere clare. La scaunul de spovedanie o afla duhovnicul de pacatele mele si numai eu stiu care-s si cate-s da tu fii frate iubitor. Comunismul e periculos dar nu inseamna ca alte miscari politice nu se apropie de rautatea lui. Ma caiesc daca legiunea este o exceptie da nu am informatii sa fie decat opusul de la exceptie si cred ca ar trebui sa vedem clar ca uni care s-au ars cu miscarea asta lamuresc ca nu e ce pare. Pana la urma de cine asculta turma ostii asteia legionare de lupta in Spania si unde mai lupta ca nu stiu de unde e Spania floare crestinatati. Poate ca o avea multi cavaleri de si or fi si pe la noi de. A si inca ceva ca noi am avea tinerete. Vrei razboi si jertfa , acum e timpul cel mai bun. Da si e plin de locuri de rastignit, de cauti deastea, da vezi sa nu fie doar o exagerare. Cred intr-una soborniceasca apostoleasca si sfanta Biserica. Doamne ajuta sa ne lamurim.

  54. UmbraSerii spune:

    @Sorin
    Daca esti sincer in cautarea adevarului, sunt sigur ca Dumnezeu ti-l va descoperi.
    Deocamdata crede-ma ca esti fie victima spalarii creierelor de nu reusesti sa distingi lucrurile, fie ti-e lene sa te informezi complet si din mai multe surse credibile astfel ca iei de-a gata enormitatile tembele ale politrucilor kominternisti. De fapt cu multa lume comunistii si-au atins scopul: improscand duhoarea lor in toate partile ne fac sa ne tinem de nas in fatza oricaror alte manifestari din istorie, de parca s-ar compara cu ei.
    Nu am interes sa fac propaganda nimanui, dar nu pot ramane pasiv cand la aproape 20 de ani de la caderea formei incrancenate de comunism demonic mai sunt oameni care se considera crestini cautatori ai adevarului, dar debiteaza cu seninatate enormitati fabricate in hrubele masoneriei si ale erorii istoriei numita comunism.

  55. DOAR_EU spune:

    IN LEGATURA CU CAZUL-IONA-

    AM IMPRESIA, CA AU FOST FOARTE PUTINI OAMENI CARE AU INTELES CA CETATEA NINIVE, N-A FOST DISTRUSA,DOAR PENTRU CA DUMNEZEU A AVUT MILA DE LOCUITORII EI,CEI MAI MULTI DINTRE LOCUITORII CETATII SAR PUTEA SA O FI LUAT, DOAR CA PE O FANTEZIE A UNUI EVREU, LIPSITA DE ORICE TEMEI REAL.

  56. Mos Ioan spune:

    @UmbraSerii
    Felicitari, ai toata stima si admiratia mea.
    Sunt de acord cu dta.

    @Sorin
    Dle, din cele ce debitezi, cred ca ti s-a alterat judecata. Ai creierul plin de prostii, pune putina gheata sa te dezmeticesti! Trezeste-te, nu este admisibil sa ne manânci timpul cu aberatiile dtale!
    Miscarea Legionara a fost si va ramâne o MISCARE SPIRITUALA, deci ia aminte, nu te lasa manipulat.
    Pune mâna si citeste Adevarata Istorie a Miscarii Legionare si de abia, dupa aceea, da-ne sfaturi!
    Eu cred ca esti fie un cretin, fie un Tradator al Poporului Român si, ceea ce este mai grav, cred ca esti un Tradator al Domnului si Mântuitorului Nostru IISUS HRISTOS. Intreaba-l pe Duhovnic, la scaunul Sf.Spovedanii, ce parere are despre Miscarea Legionara, si despre actele de identiate biometrice,( am enumerat numai câteva, intrebari ar fi multe). Daca Duhovnicul dtale este impotriva Miscarii Legionare si daca sfatuieste credinciosii sa accepte actele de identitate biometrice, atunci sa stii ca acest Duhovnic este un Tradator al lui Hristos, si ca trebuie sa-ti gasesti alt duhovnic care te va invata frica si dragostea fata de Dumnezeu si te va invata si Adevarata Istorie a României. Deocamdata, documenteaza-te, si daca nu ai chef s-o faci, mars de pe internet! ADIO!

  57. Mos Ioan spune:

    @Babi

    Dragul mosului, citeste „Pentru Legionari” de Corneliu Zelea Codreanu. Incepe cu ce a scris insusi CAPITANUL LEGIUNII, adica CORNELIU Z.CODREANU, si apoi vei continua cu altele…………….
    Pe internet vei gasi ADEVARUL despre MISCAREA LEGIONARA, dar vei gasi si foarte multe minciuni la adresa ei. Dusmanii Crucii au facut si fac totul pentru ca memoria legionarilor sa fie stearsa din mintea românilor. Dar cu cât încearca ei sa-i faca disparuti, cu atât doctrina lor se raspândeste, nu numai in România ci si pe alte meridiane ale globului……….
    Draga Babi, sper ca vei imbratisa toate idealurile tinerilor care l-au iubit pe HRISTOS, Neamul si Tara Româneasca, mai mult decât propriile vieti!
    Cu noi este DUMNEZEU!
    Intelegeti, oameni, si va plecati………..

    Traiasca România Crestina, Libera!
    Afara, cu dusmanii lui HRISTOS!

    PE CURÂND, CAPITANE!

  58. Ina spune:

    Apar tot felul de comentarii care de care mai dure. Ma bucura parinte Savatie ca ne-ati dat explicatii in legatura cu proiectul de la Aiud si cu Dan Puric.

    Nu stiu insa ce sa mai cred despre articolul recent aparut aici http://apologeticum.wordpress.com/2009/08/18/iudele-ataca-prin-spate-la-usa-parintelui-justin/

    In sufletul meu mai sper ca Dan Puric sa fie cel care a fost la inceputul aparitiei lui in conferintele crestin ortodoxe.

    In cel priveste pe parintele Amfilohie Branza, nu pot si nici nu vreau sa cred ceea ce se spune rau despre el.

    Mai luminati.ne parinte.

    Doamne ajuta

  59. sorin spune:

    Blagoslovi-ti parinte ,
    Eu as incepe cu cuviosul Paisie Aghioritul. Cred ca iar confunda-ti razboiul nevazut cu altele. Si inca ceva, tonul mai crestinesc.Hristos e altfel si neamul romanesc e altceva. Cum i-ti permiti sa dai cu anateme episcope mos ion. Sti-ti ca e lepadare sa nu-ti folosesti numele de botez.
    Cine va lovit?
    Doamne ajuta sa ne lamurim.
    Iertati-ma pe mine pacatosul, ca nu vreau sa va mahnesc.
    Sper sa ne mai auzim in rai frati crestini, la toti ne e greu.

  60. Daniel F spune:

    Cititi si articolul subsemnatului, aparut in cel mai recent numar din revista “Rost”, si anume:

    Daniel Focsa, Avocat Gheorghe Vranceanu – destin legionar, in “Rost” an VII, nr. 75 – 76, mai-iunie 2009, pp. 91 – 94.

    Este vorba despre un om condamnat nevinovat la 7 ani inchisoare, prelungiti cu 4 ani lagar de munca, in total 11 ani de detentie politica, in care a trecut pe la Jilava, Securitatea din Constanta, Canal, Aiud si Periprava.
    Dupa eliberare a fost urmarit fara intrerupere pana in 1989, la fel si intreaga sa familie.
    Acest om a fost bunicul meu.
    Daca nu ne cunoastem propria istorie riscam ca ororile sa se repete !

  61. tutenes spune:

    @ Babi,
    Pentru o alta opinie poti sa citesti si Intoarcerea la Hristos de Ioan Ianolide :
    http://www.scribd.com/doc/11613520/Intoarcerea-la-Hristos-de-Ioan-Ianolide

  62. ioana spune:

    Binecuvantati, parinte! am citit aceasta. ce credeti? http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2009/08/fenomenul-aiud.html

  63. Podeleanu Radu Calin spune:

    Doamne ajuta Parinte! Am citit multe din cartile care vorbesc despre inchisorile comuniste, si am ramas ” mut” de ororile petrecute acolo. Numai o minte bolnava si diabolica a putut face asa ceva. greu de imaginat. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si Maica Sfanta sa razbim in viata aceasta plina de duhuri rele si viclene. Hristos a zis: ” Indrazniti, eu am biruit lumea” asa sa fie.

  64. Podeleanu Radu Calin spune:

    Apropo, daca am avea in ficerae judet cate un „Iustin Parvu” am fi mantuiti!

  65. Fratilor numai acei ce au fost in aceste orori stiu ce inseamna sa fi fost batjocorit si chinuit de acei lucratori ai satanei pentru ca lucratorul lui HRISTOS lucreaza dupa porunca ce spune DOMNUL IUBITIVA UNI PE ALTI PRE CUM SI EU VAM IUBIT PE VOI..<<<iar deavolul cu acei ce lucreaza voia lui spune lor , chinuitii pe cei ce cauta sa slujeasca lui DUMNEZEU prin tot felul de chinuri si el le si da putere sa faca aceasta si Ii Invata ce sa faca co robi DOMNULUI , CEL ATOT PUTERNIC NU LASA PE AII LUI SUB NICI O FORMA SA CADA DE PE CALEA MINTUIRI si de ar muri omie intro parte si zece mii in alta si totusi ai lui slujitor si propevaduitori nu vor muri amin amin amin slava TATALUI SI FIULUI SI SFINTULUI DUH AMIN AMIN AMNI +++++++++++

  66. Multi au suferit multe si merita sa stie lumea intreaga ca dujmani lui Hristos lupta impotriva slujitorilor Biserici si pentru toti uibitori de HRISTOS , vedeti ce spune Biblia Fericiti veti fii cind va vor ocarI si va vaor batjocori si vor spune tot cuvIntul rau Impotriva voastra mintind pentru mine cu luarea aminte sa fim totii ce i ce luptam in lume cu vrajmasul si sa nu gresim crezind ca sintem batjocoriti pentru CRISTOS si In realitate sIntem batjocoriti pentru comportarea noastra si pentru faptele noastre ce ar marturisi Impotriva aceia ce vrem sa creada lumea ca sintem dar in realitate nu sintem ,, iartane DOAMNE DUMNEZEULE SI NU NE PEDEPSI DUPA MULTIMEA FARADELEGILOR NOASTRE AMIN AMIN AMIN ++++++++++++

  67. muscagabriel spune:

    Fratii mei sa va spun despre cea mai calda intalnire pe care am avut-o vreodata cu un om. Cu un om e putin spus.
    Eram asta vara la Timisesti(pe langa Tg Neamt) la bunici in concediu cu familia.Dinainte de concediu imi doream enorm sa ajung la manastirea PETRU VODA dar cu treburile de ajutor in gospodaria bunicii nu am reusit.
    In schimb tot gandindu-ma cum sa fac, din intamplare am ajuns in orasul TARGU NEAMT pentru a cumpara cele necesare.Ma gandeam la parintele IUSTIN PARVU si la gandul ca trebuie neaparat sa-l intalnesc.Deodata am vazut intr-un jeep un batran calugar cu barba ca de nea si privire blanda.M-am gandit ca este prea de tot sa-l vad tocmai acolo pe parinte asa ca m-am dus cu cei doi copilasi ai mei la masina sa-l intreb daca el este.
    S-a uitata atent la mine si nu a spus nimic insa un alt calugar ce era pe bancheta din spate mi-a confirmat ca intradevar era parintele IUSTIN PARVU.
    Nu va pot spune cata caldura sufleteasca emana parintele.In preajma lui se simtea o liniste nemaiintalnita.Opace care cu greu o pot exprima.Imi venea sa plang dar ochii lui albastri ma impiedicau.
    Pe copilasi i-a mangaiat duios pe crestet povatuindu-i sa ajunga oameni buni.
    Parintele asculta muzica corala religioasa cantata de copii.L-am intrebat daca sfarsitul este aproape iar parintele mi-a raspuns cu privirea ca si cum ‘scriptura oare a mintit vreodata?’
    Nu va spun ca in toate zilele dupa aceea un singur nume aveam pe buze.IUSTIN PARVU
    Sa ne bucuram de acesti sfinti in viata pe care inca ii avem.Va veni vremea cand ne vom cauta linistea si nu o vom mai gasi.
    PARINTE SAVATIE AS VREA TARE MULT SA TE INTALNESC.MEREU TE AUD IN PREDICI SI CONFERINTE SI MULTI OAMENI INVATA CEEA CE TREBUIE DIN GURA DUMNEAVOASTRA.II MULTUMIM DOMNULUI CA EXISTATI!
    DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE SI SA VA DEA SANATATE CACI NOI TOTI SUNTEM ALATURI DE DUMNEAVOASTRA.

  68. un prost spune:

    Sa ma iertati, nu pot sa ma opresc de la a semnala o desfatare duhovniceasca (Doamne iarta-ma) de prim rang:

    „Cine este însă Traian Băsescu?

    Este un evreu care-şi ascunde identitatea sa naţional-rasială, şi o slugă servilă a sioniştilor, promotor al intereselor evreieşti în România şi în lume, chiar în dauna intereselor româneşti.

    NOTA:Amicul sau Vladimir Tismăneanu este evreu, şi fiul unor evrei marxişti. El este pus de Traian Băsescu să ancheteze dacă au existat sau nu crime în comunism. Cu alte cuvinte a fost pus lupul paznic la oi, căci “ce se naşte din pisică, şoareci mănâncă”.”

    Urmand ca dreptcredinciosul Viorel Hrebenciuc ne dezvaluie, asistat de un general al Ministerului de Interne, cum Basescu a plasat vrajitori in forma de pentagrama luciferica in 5 colturi ale Casei Poporului si acestia au emis o energie violeta care s-a manifestat prima data ca o arma spirituala a idolatrilor egipteni (numele propriu-zis fiind o stalcire penibila a termenului Saqqarah, de fapt locul unde e construita prima piramida in trepte). Imi vine sa intreb ceva: pe Gandalf l-ati vazut, fratilor, intre aia cu energia violeta? Dar pe Saruman? Vreun orc ati prins? Faptul ca liberalul Bogdan Olteanu e baiat de evreica se pune sau nu? Dar ca Iliescu era inspirat de un cunoscut „profet” evreu, ala cu „prosti pentru 20 de ani”?

  69. Dan spune:

    Aiurea…toate site-urile religioase fac manipulare,inclusiv voi.De ce nici un site ortodox nu iti spune sa cercetezi scripturile,asa cum a spus Hristos?Voi ati citit macar scriptura?Voi imi spuneti sa cred in oameni,iar conform scripturii asta este anatema.Ia aratati-mi mie in scriptura unde scrie sa ascult de altcineva in afara de cuvantul Domnului.Daca stergeti mesajul si/sau nu raspundeti inseamna ca v-ati dat singuri de gol ca voi nu sunteti crestini fiindca nu urmati scriptura.Va atacati si cenzurati intre voi si smintiti oamenii.De ce nu lasati oamenii sa vada adevarul fara sa-i mintiti voi?Scriptura nu a fost lasata ca sa va jucati voi de-a dumnezeii pe pamant.Cine v-a spus voua ca SF.Parinti aveau Duhul Sfant?Voi macar ati citit ce au facut?Voi stiati ca exista si duhuri dracesti?Duhul Sfant il are numai cel cu inima curata si el va intelege corect scriptura,altfel va fi inselat de diavol.Biserica autentica nu a fost niciodata una mare,ci o mica turma,prigonita.Au fost oameni ce au mers cu biblia in mana in iad,daramite voi,care nici nu vreti s-o cercetati.Ori credeti in oameni,ori in cuvantul Domnului,asa ca n-o mai balmajiti cu traditia voastra omeneasca.

  70. VladR spune:

    Cu permisiunea Parintelui Savatie si a celor care citesc acest blog, iti urez: Bine ai venit!

    Noi avem in spate dogmele, o traditie si Biserica de 2000 de ani. Cu cine am placerea sa intru in polemica? Poti sa imi spui numele si vechimea cultului pe care il reprezinti?

    Nu de alta, dar asa este politicos: nu incerci sa intri bubuind la usa si amenintand, ci ciocanind respectuos si prezentandu-te.:) Sper ca macar atat ai invatat acolo de unde vii. Altfel iti faci de rusine din start stirpea. 🙂

Lasă un comentariu